Oddelek za odrasle
21. junij 2017, ob 18:00

Predstavitev knjige: Boris Pahor - V žrelu Udbe

Igor Omerza

Vabimo vas na pogovor s publicistom in raziskovalcem novejše zgodovine Igorjem Omerzo, avtorjem knjige Boris Pahor - V žrelu Udbe, ki je izšla pri Mohorjevi založbi iz Celovca. Pogovor z avtorjem, ki bo v sredo ob 18. uri v dvorani PIŠK, bo povezoval novinar Boris Cipot

V 80. letih 20. stoletja je to, kar je Pahor poprej počenjal desetletja v zamejstvu in s tem povzročal bolestno zalezovanje in šikaniranje s strani Udbe in matičnega režima, in kar sem natančno opisal v tej knjigi, z vso silo pljusknilo v matico, v njeno ljubljansko središče, kjer je Nova revija, med drugim, na svoj jambor obesila Borisovo oz. Zalivovo zastavo Kocbeka in slovenskega nacionalnega vprašanja.

Tako je Zaliv po letih in letih prepovedi plovbe v matico, v simbolnem pomenu, s kapitanom Borisom Pahorjem ob jamboru zmagoslavno priplul v Ljubljano in tam tudi ostal. To se ni izpričalo samo v posledični demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije, v prehodu našega naroda v suvereno in mednarodno priznano nacijo, ampak tudi v posebnem in izjemnem statusu, ki ga je že za svojega življenja dobila osebnost pisatelja Borisa Pahorja v našem in evropskem prostoru, v naši nacionalni biti in nacionalni zgodovini.