Oddelek za odrasle
20. junij 2017, ob 10:00

Predstavitev projekta: ADAM

Vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence

Demenca je neozdravljiva bolezen in v svetovnem merilu predstavlja velik izziv. Največji dejavnik tveganja za razvoj bolezni je starost, vendar za demenco zboleva tudi vedno več mlajših. Teh interakcij strokovnjaki še ne razumejo povsem in zahtevajo poglobljene študije na ravni prebivalstva, čeprav je dobrobit zdravega življenjskega sloga nedvoumna. Zaradi demografskih trendov lahko pričakujemo porast števila bolnikov z demenco, ki jih je po svetu že več kot 47,5 milijonov, v Sloveniji pa okoli 32.000. Področje demenc predstavlja vedno večji finančni in socialni problem današnje družbe, ki zahteva multidisciplinarni pristop.

Projekt ADAM, ki poteka od 8. maja do 7. julija 2017 v 6 regijah zajel več kot 450 prebivalcev Slovenije starejših od 60 let, poteka pod strokovnim vodstvom prof. dr. Zvezdana Pirtoška iz katedre za nevrologije Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je vodilna strokovna avtoriteta v Sloveniji na tem področju.

Po več kot 300 zajetih subjektih in po 4 regijah projekt Adam končno prihaja v Pomursko regijo, natančneje v Mursko Sobot. V Mursko Soboto bo strokovna ekipa prispela v nedeljo 18.6.2017, kjer bo od 19.6.2017 začela opravljati testiranja vse do petka 23.6.2017. Skupaj bo testiranih 45 udeležencev raziskave iz Pomurske regije.

V sklopu projekta bo tudi predstavitev projekta in predavanje o prvih znakih demence. Predstavitev bo v torek, 20.6.2017 ob 10.00 uri v prostorih Pokrajinske knjižnice Murska Sobota (dvorana levo). Na predstavitvi bodo sodelovali pobudniki in partnerji v projektu ADAM:

  • mag. Manuel Kuran, vodja projekta Adam,
  • Jurij Dreo, raziskovalni sodelavec katedre za nevrologijo,
  • Višnja Munđer, dr. med., spec. psihiatrije in
  • Majda Keček, predsednica Društva Spominčica Ormož.

Partnerji pri projektu ADAM so: Blckb, družba za aplikativno nevroznanost d.o.o., Triglav Zdravje (Zavarovalnica Triglav), Nevrološka klinika UKC Ljubljana in Medicinska fakuteta UL, društvo Spominčica ter Zveza društev upokojencev Slovenije.